ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΦΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»

Με τη χώρα να μπαίνει σε γενικό lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και ενώ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τι θα ισχύσει από το Δεκέμβριο, άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με πολύπαθο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Ουσιαστικά, σε λιγότερο από τρείς

εβδομάδες, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, πρέπει θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα, με τη Θεσσαλία να ακολουθεί στις 9 Δεκεμβρίου.
Όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι εκκρεμότητες είναι αρκετές και σημαντικές, με σημαντικότερη εξ αυτών την απουσία του τελικού οδηγού, να εκδοθούν οι νέες οδηγίες χρήσης του πληροφοριακού συστήματος και να απαντηθεί ένα πλήθος ερωτήσεων και επισημάνσεων που έχει κατατεθεί στο helpdesk του προγράμματος.
Σε περιβάλλον «εγκλεισμού» θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες και τους σύμβουλους έργου, να πραγματοποιηθούν αυτοψίες, να συνταχθούν τα απαραίτητα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης , να ζητηθούν έγγραφα από δημόσιες υπηρεσίες, που εξυπηρετούν αποκλειστικά πλέον με ραντεβού, να καταρτιστούν προϋπολογισμοί βάσει προσφορών κα.
Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν στην ανάγκη μιας νέας αναβολή της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» καθώς το ζητούμενο είναι να τρέξει το πρόγραμμα χωρίς προβλήματα και με δίκαιο και ισότιμο τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους. Το προφανές λοιπόν είναι να υπάρχουν σκέψεις στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα να μην ανοίξει τελικά από τις 30 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά να μετατεθεί για αργότερα. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διαδικασία των αιτήσεων για όλες τις περιφέρειες της χώρας…
Σημειωτέον πως το υπουργείο έχει ανακοινώσει τις κάτωθι ημερομηνίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας: Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 30 Νοεμβρίου, Αν. Μακεδονίας και Θράκης: 2 Δεκεμβρίου, Δυτ.Μακεδονίας: 4 Δεκεμβρίου, Κ. Μακεδονίας: 7 Δεκεμβρίου, Θεσσαλίας: 9 Δεκεμβρίου, Ηπείρου, Ιον. Νήσων: 11 Δεκεμβρίου, Αττικής: 14 Δεκεμβρίου, Στ. Ελλάδας, Πελοποννήσου: 16 Δεκεμβρίου, Δυτ. Ελλάδας: 18 Δεκεμβρίου και Πολυκατοικίες: 11 Ιανουαρίου 2021.
ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Θυμίζουμε επίσης πως με τις έως τώρα εξαγγελίες, το πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια, ενώ εκτός από τις επιχορηγήσεις το πρόγραμμα παρέχει και άτοκα δάνεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παρά τους αυξημένους πόρους χρηματοδότησης του προγράμματος, για τη Θεσσαλία είναι 84 εκατ. ευρώ, παραμένουν οι παθογένειες των προηγούμενων φάσεων, όπου ένα μεγάλο ποσοστό δυνητικά ωφελούμενων έμεινε έξω από την διαδικασία αφού εξελίχθηκε σε μια κούρσα χρόνου, με τους πόρους να εξαντλούνται σε ελάχιστες ώρες.
Ο τρόπος αυτός ένταξης που προέρχεται από τη μέθοδο όποιος προλάβει τον… «Κύριο είδε» ταλαιπώρησε αρκετά την περασμένη χρονιά τους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που έτρεχαν στην κυριολεξία για να κάνουν την αίτηση και να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση.
Για την περιφέρεια Θεσσαλία, η προηγούμενη φάση έμεινε στον αέρα για μερικές ώρες μόνο. Ο τεχνικός κόσμος σπατάλησε εκατοντάδες εργατοώρες για την προετοιμασία των φακέλων και οι ιδιοκτήτες χρόνο και χρήματα για την συλλογή των δικαιολογητικών. Όλα δείχνουν ότι και σ αυτή τη νέα φάση κάπως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα καθώς οι αιτήσεις σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά, θα υπάγονται στη βάση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας και στους διαθέσιμους πόρους.
ΚΡΥΦΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Ίσως το σύστημα, λόγω επιπλέον πόρων να αντέξει λίγες ώρες παραπάνω αλλά η ουσία του προβλήματος παραμένει. Δεν είναι όμως το μοναδικό αγκάθι του προγράμματος. Όπως επισημαίνει μηχανικοί το πρόγραμμα για την επιλεξιμότητα απαιτεί την αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές βαθμίδες. Σαν παράδειγμα μια κατοικία με τρέχουσα ενεργειακή κατάταξη «Δ», πρέπει να ανέβει 3 κατηγορίες μετά τις επεμβάσεις και να γίνει Β+.
Αυτό σημαίνει τουλάχιστον δύο «βαρειές» ενεργειακές παρεμβάσεις πχ μόνωση στο κέλυφος, μόνωση δώματος-στέγης η ακόμη και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Έτσι λοιπόν θα προκύψει αύξηση του προϋπολογισμού της πρότασης, αφού με τις τιμές του προγράμματος για μια κατοικία 120 τμ να χρειαστεί ένα ποσό γύρω στα 15.000 με 20.000 ευρώ. Ένα νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα <=20000 ευρώ (η 10000 ευρώ ατομικό) που είναι η πρώτη κλίμακα στο πρόγραμμα, επιδοτείται μέχρι και 65% (έως 75% λόγω Covid). Ετσι λοιπόν ακόμη και με αυτή την επιδότηση θα πρέπει να καταβάλει 5.000 ευρώ περίπου από ίδιους πόρους, εξαιρετικά δύσκολο για την τρέχουσα συγκυρία. Ένας άλλος κρυφός κίνδυνος τόσο για τους επιθεωρητές όσο και τους ιδιοκτήτες, είναι ότι ενώ το ακίνητο στα σενάρια βελτίωσης στο πρώτο πιστοποιητικό πριν τις επεμβάσεις να δείχνει ότι αναβαθμίζεται κατά 3 κατηγορίες, κατά την εκπόνηση του δεύτερου ΠΕΑ μπορεί να μη το πετύχει και να χρειαστεί ίσως κάποια επί πλέον επέμβαση εξ ιδίων πόρων ώστε αυτό να γίνει εφικτό εκ των υστέρων.

Πηγή:eleftheria.gr